Collector’s house

Conservative restoration and technological updating

Venice, Italy, 2018-2019
Intended use: private apartment with exhibition space
Status: completed
Client: private

For a private client, we designed and directed the restoration works for an apartment located inside a building from the second half of the 16th century, Ca’ Bonvicini.
The block is a building with an anomalous floor plan, with windows located at different heights suggesting that the complex was built at different times and in different ways, combining the central building with other properties, a hypothesis which is reinforced by the different levels and orientations of the slopes of the roof.

The apartment being restored has beautiful Venetian floors and a rich stucco decoration, in which rectangular frames form mirrors containing other stucco decorations, mirrors and frames, or frescoes with landscapes and bucolic scenes of early nineteenth-century taste, attributed to Giuseppe Zais.

The owners decided that the house should be divided into a large living area, completed by a small sleeping area.

The refurbishment therefore required a redesign of the internal distribution, removing a series of dividing elements dating back to later periods that interrupted the stucco decorations on the walls and the motifs of the Venetian floors in some rooms.
In addition to these works, the renovation also included the insertion of new air cooling systems into the rooms and the conservative restoration of the rich decorative elements.

Collector's house | C and C architettura - Credits Nicolò ZanattaCollector's house | C and C architettura - Credits Nicolò ZanattaCollector's house | C and C architettura - Credits Nicolò ZanattaCollector's house | C and C architettura - Credits Nicolò ZanattaCollector's house | C and C architettura - Credits Nicolò ZanattaCollector's house | C and C architettura - Credits Nicolò Zanatta